Sanatın yapay zekâ ile imtihanı

Posted by

Hayatımıza hızlı bir giriş yapan yapay zekâ, sanatın da gündeminde. 16 Temmuz Yapay Zekâyı Takdir Günü vesilesiyle bu konuyu kapağına taşıyan Milliyet Sanat, yapay zekâ ürünü eserlerin bir tür sanatsal ifade olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini tartışmaya açıyor. Edebiyat, sinema, tiyatro, heykel ve müzikte yapay zekânın nasıl kullanıldığını inceleyen dosya, bu teknolojik devrimin kurtarıcı mı yoksa tehdit mi olduğunu sorguluyor. Payidar Şeyma Alışır ile yapay zekâ, dijital sanat ve moda üzerine söyleşinin yanısıra Ayın Söyleşisi’nde de konuklar, Esra Dermancıoğlu ve yeni dizi partneri, yapay zekâ Mekhalik.

Plastik Sanatlar sayfalarında Prof. Hüsamettin Koçan’ın kurduğu Baksı Müzesi’nin sanatçı ve akademisyenleri Çoruh Nehri’nde buluşturması ve “Gel Zaman Git Zaman” sergisiyle çağdaş ve geleneksel yüzlerce yaratıcı imzayı bir araya getirmesi öne çıkıyor. Küresel sergi takvimindeki ekolojik kaygılarıyla sanat tarihinde yer tutan Olafur Eliasson’un “Senin beklenmedik karşılaşman” adlı Türkiye’deki ilk kişisel sergisi ve dünyanın en ünlü sanat fuarı Art Basel’in 2024 edisyonu da bu bölümde yer alıyor.

Edebiyat bölümünde AKM’nin içinde bulunan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nden Uluslararası Booker Ödülü’ne sponsor olan Valentino’ya ve Saint Laurent’in Babylone adlı kitabevine, moda ve edebiyatın göz kamaştıran yakınlaşması mercek altına alınıyor. İsmail Güzelsoy ile “Rölanti Çıkmazı”, Joni Murphy ile “Konuşan Hayvanlar”, Dikmen Gürün ile Semiha Berksoy’un hayatını anlatan “Ateş Kuşu – Semiha Berksoy” kitabı üzerine söyleşiler dikkat çekiyor.

Müzik sayfalarında ülkemizin en büyük ve prestijli müzik festivallerinden İstanbul Caz Festivali merkezde. 3 – 18 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek festvalin zengin programı detaylıca inceleniyor. Alternatif müzikte ana akımın dışına çıkan ve son dönemde radarınıza almanız gereken isimler araştırılıyor.

Sinema bölümünde bir dönemin gözde türü olan romantik komedinin neden eskisi kadar ilgi görmediği sorgulanıyor. Yorgos Lanthimos’un, Yunan Tuhaf Dalgası’ndan Oscar adaylığına uzanan sinema yolculuğu, 77. Cannes Film Festivali’nden geriye kalanlar ve artık büyük prodüksiyonların platosu olan, Akdeniz’in küçük adası Malta öne çıkıyor.

Tiyatro sayfaları tatil beldelerindeki antik tiyatrolar hakkında detaylı bir dosya ile açılıyor. Sezonun dikkat çeken işlerinden “Treplev” ve tiyatromuzda gelenek ile gelecek arasında bağ kuran Devekuşu Kabare Müzesi bu bölümde yer alıyor. Dergi, Arlin Çiçekçi ve Fatih Gezer “Kelimesi Kelimesine” podcast serisiyle son buluyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir