Kasım ayında rekor geldi: 3.4 milyon varil petrol!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar’daki petrol sahasında günlük üretimin 61 bin varile ulaştığını duyurdu. Bu gelişme Türkiye’nin Kasım ayında 3 milyon 425 bin varillik toplam ham petrol üretimiyle tarihindeki en yüksek üretim seviyesine ulaşmasını sağladı.

Gabar petrol üretiminde Türkiye’nin lokomotifi oldu!

Bakan Bayraktar, Kasım ayı itibarıyla Türkiye’nin toplam petrol üretiminin yarısının Gabar sahasından karşılandığını belirtti. 2021 yılında keşfedilen Gabar sahası Cumhuriyet tarihindeki kara alanlarındaki en büyük petrol keşfi olarak kayıtlara geçti.


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 70. kuruluş yıl dönümünü Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Konferansı (PEMTEK) ile kutladı. Bakan Bayraktar TPAO’nun 3 bin 692 personeliyle beş bölgede 130’dan fazla sahada operasyon yürüttüğünü ve Türkiye’de çıkarılan petrol ve doğal gazın %80’ini ürettiğini açıkladı.

Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde uygulanan stratejik değişikliklerle petrol ve doğal gaz aramacılığında paradigmalar değiştirildi. Türkiye derin deniz sondaj gemileri ve sismik araştırma gemileriyle oluşturduğu filo sayesinde 2020 yılında Karadeniz’de tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdi. Halihazırda Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim günlük 7 milyon metreküpe yaklaşmış durumda ve bu üretim 3,5 milyon hanenin ihtiyacını karşılıyor.

TPAO yalnızca Türkiye sınırlarında değil uluslararası alanda da büyüme hedefliyor. Bakan Bayraktar, Somali’de süregelen çalışmalara ek olarak Irak, Libya, Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Güney Amerika’da uluslararası ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretimlerini artırmayı planladıklarını belirtti.

Milli Enerji ve Maden Politikası’nın önemli bir unsuru olan millileştirme adımları enerji sektöründe geniş bir ekosistem oluşturulmasını sağladı. Türkiye Petrolleri’nin 2023 yılı mal alımlarının %53’ü ve hizmet alımlarının %99’u yurt içinden temin edildi.

Yerli yazılım ve ekipman kullanımı ile stratejik bağımsızlık sağlanırken enerji arz güvenliği konusunda da önemli bir mesafe kat edildi. Yerli teknolojiler ve ürünler PEMTEK kapsamında sergilenerek Türkiye’nin bu alandaki başarısını gözler önüne serdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar TPAO’nun geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çalışma koşullarının iyileştirileceğini ve daha modern, esnek bir yönetişim yapısının hayata geçirileceğini ifade eden Bakan, TPAO’nun Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda milli şampiyon olma yolunda ilerleyeceğini vurguladı.

Bakan Bayraktar yerlileştirme çalışmalarının ve milli teknolojilerin geliştirilmesinin hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Bu çerçevede Türkiye enerji sektöründe bağımsızlık yolunda ilerlemeye ve dünya çapında rekabet gücünü artırmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir